Artykuł
ZASADY SEGREGACJI (selektywna zbiórka odpadów komunalnych)
Rodzaj odpadów | Co NALEŻY wrzucać | Czego NIE NALEŻY wrzucać |
PAPIER I TEKTURA (worek lub pojemnik niebieski z napisem "Papier") | •gazety i czasopisma - torebki i worki papierowe, - papier pakowy | •papieru mocno zabrudzonego lub zatłuszczonego, - kartonów po mleku i napojach - papierowych worków po nawozach, cemencie i innych materiałach budowlanych - tapet - ubrań
|
TWORZYWA SZTUCZNE, ODPADY WIELOMATERIAŁOWE METAL (worek lub pojemnik żółty z napisem "Metale i tworzywa sztuczne") | •butelki po napojach (bez nakrętek, zgniecione) - metalowe kapsle, zakrętki do słoików - zabawki z tworzywa | •butelek i pojemników z zawartością •opakowąń po lekach i zużytych artykułów medycznych •opakowań po olejach silnikowych •części samochodowych •zużytych baterii i akumulatorów •puszek i pojemników po farbach i lakierach •zużytego sprzętu elektronicznego i AGD |
SZKŁO (pojemnik zielony – z napisem „Szkło") | •butelki i słoiki po napojach i żywności (w tym butelki po napojach alkoholowych i olejach roślinnych) •szklanki, •szklane opakowania po kosmetykach (o ile nie są wykonane z trwale połączonych kilku surowców) | •ceramiki, doniczek, porcelany, kryształów - żarówek i świetlówek - reflektorów -szklanych opakowań po kosmetykach - opakowań po lekach, rozpuszczalnikach, olejach silnikowych - luster - szyb samochodowych, okiennych i zbrojnych - monitorów i lam telewizyjnych - termometrów i strzykawek |
ODPADY ULEGAJĄCE BIODEGRADACJI (przydomowe kompostowniki lub worki w kolorze brązowym z napisem "Bio") | •odpadki warzywne i owocowe (w tym obierki) - resztki jedzenia
| •kamieni, ziemi, -kości zwierząt - odchodów zwierząt -drewna impregnowanego - płyt wiórowych i MDF - innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych) |
POZOSTAŁOŚCI Z SORTOWANIA ODPADÓW LUB ODPADY ZMIESZANE (pojemnik zielony z napisem „Frakcja zmieszana”) | •wszystkie odpady pozostałe po segregowaniu (których nie możemy gromadzić w workach i pojemnikach do segregacji, albo zbierać i przekazywać w sposób szczególny) | •popiołu paleniskowego i szkła •odpadów ogrodowych, skoszonej trawy, liści i gałęzi •odpadów kuchennych |
Przydomowe kompostowniki
Zgodnie z ustawą o odpadach powinniśmy ograniczać masę odpadów komunalnych ulegających biodegradacji kierowanych na składowisko. Sposobem zmniejszenia ilości odpadów organicznych przekazywanych na składowisko jest oddanie ich wyspecjalizowanej firmie lub kompostowanie w przydomowych kompostownikach. To ostatnie jest szczególnie godne polecenia ze względu na możliwość uzyskania własnego nawozu.
Na rynku są dostępne gotowe pojemniki do kompostowania, ale pryzmę można wykonać także własnoręcznie. Nie jest to trudne. Na lokalizację kompostownika wybieramy miejsce zacienione i osłonięte od wiatru. Na spodzie układamy materiał, który zapewni dobre przewietrzenie pryzmy od spodu – np. połamane gałęzie. Następnie słomę lub torf jako warstwę pochłaniającą wodę. Na tak przygotowanym podłożu możemy układać zgromadzone z domu i ogrodu odpady organiczne. Kolejne warstwy odpadów dobrze jest przesypać niewielką ilością kompostu z zeszłego roku, obornika lub przyspieszacza do kompostowników. Należy pamiętać, że w okresie upałów kompostownik polewamy wodą, aby utrzymywał prawidłowy poziom wilgoci. Po około roku czasu od założenia, kompost jest gotowy do użycia. Można go rozprowadzić na powierzchni gleby i lekko przemieszać z 10-cm warstwą ziemi lub zastosować cienką warstwą bezpośrednio na trawniku. Kompostować wolno: odpady kuchenne (pozostałości po owocach i warzywach, skorupki jaj, fusy z kawy i herbaty), liści, rozdrobnione gałęzie i drzewa, trawę, siano, resztki roślin z ogrodu itp. Nie wolno natomiast kompostować: chwastów zawierających nasiona, chwastów korzeniowych, odpadków roślinnych z objawami chorobowymi, roślin opryskiwanych insektycydami.
Informujemy, że odległości, które należy zachować przy wyborze miejsca na kompostownik, określa rozporządzenie ministra gospodarki przestrzennej i budownictwa z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 02.75.690 ze zmianami). Kompostownik mały ( do 10 m3) powinien znaleźć się w odległości nie mniejszej niż 2 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego i 5 m od domu. Większy kompostownik ( do 50 m3) to już konieczność odsunięcia go aż 30 m od domu i 7,5 m od granicy działki sąsiedniej.
Wybierając sposób i miejsce kompostowania należy wziąć pod uwagę ewentualne uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości i tak zlokalizować kompostowanie aby nie powodować tych uciążliwości i tym samym konfliktów sąsiedzkich.
Zachęcamy wszystkich mieszkańców do zakładania przydomowych kompostowników. Dzięki temu w łatwy i tani sposób będzie można przekształcić odpady organiczne w nawóz, który wykorzystamy we własnych ogrodach. Ponadto mieszkańcy Gminy Puchaczów, którzy będą kompostowali odpady biodegradowalne we własnym zakresie będą płacili niższe stawki opłaty śmieciowej.