Aktualności
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęcznej w związku ze zbliżającym się sezonem zbioru owoców i warzyw informowania o obowiązku rejestracji producentów produkcji podstawowej prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej, dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego oraz wymogu zatwierdzenia podmiotów prowadzących punkty skupu, a także o rozpowszechnienie wytycznych dotyczących warunków higienicznych dla producentów produkcji pierwotnej i prowadzących działalność w zakresie skupu owoców i warzyw. Rolnik, który sprzedaje swoje płody rolne pochodzenia roślinnego z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi do punktu skupu, zakładu przetwórczego, bezpośrednio ze swojego gospodarstwa rolnego lub na targowisku, a także, który przetwarza swoje płody rolne w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego ma obowiązek rejestracji zgodnie z art. 63 ust. 2 pkt 1 i 12 ustawy z dnia 25 sierpnia z 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U z 2023r. poz. 1448) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną, działalność w zakresie dostaw bezpośrednich oraz Rolniczego Handlu Detalicznego podlegają obowiązkowi rejestracji. Osoba prowadząca punkt skupu owoców i warzyw lub zbóż przeznaczonych do spożycia przez ludzi podlega obowiązkowi zatwierdzenia przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łęcznej na podstawie złożonego przez podmiot wniosku.
